Lakersman Türkiye Basketbol Ligini sizin için yorumladı

04.09.2012 10:43

TBL TRANSFER İNCELEMELERİ VE SEZON DEĞERLENDİRMELERİ

 

 

ALİAĞA PETKİM

Gelenler: Marcus Arnold (Pardubice), Torin Francis (Alba Berlin), Melih Yıldız (Erdemir), Taquan Dean (Valencia), Ahmet Erdoğan (Pınar Karşıyaka), Preston Shumpert (G.Saray M.P)

Gidenler: Ryan Toolson (Gran Canaria), Brian Qvale (Dexia Mons), Ümit Sonkol (Pınar Karşıyaka), Hakan Köseoğlu (Mersin BŞB), Trent Plaisted, Pertev Öngüner (Olin Edirne)

Geçen seneki ilk 5'inden 4 oyuncu kaybeden Aliağa, bu sene yepyeni bir kadroyla karşımıza çıkacak.Yeni transferlere bakınca takımın skor yükünü Taquan Dean'ın çekeceğini görüyoruz. Eğer kadro alışma süresini çabuk atlatırsa Aliağa gerçekten çok tehlikeli bir deplasman olabilir. Koç Burak Bıyıktay'ı da takımda tutan Aliağa Petkim'in maçlarının yüksek skorlu geçeceği de aşikar.

ANADOLU EFES

Gelenler: Oktay Mahmuti (Koç – G.Saray Medical Park), Birkan Batuk (Pınar Karşıyaka), Jamon Gordon (G.Saray Medical Park), Semih Erden (Cleveland Cavaliers), Jordan Farmar (Atlanta Hawks)

Gidenler: Esteban Batista

Ligin her zaman favorilerinden olan Efes, bu sene de kadrosunu koruyarak üstüne yaptığı transferlerle bu konumunu koruyacaktır. Ermal,Barac,Kerem ve Semih'ten oluşan korkutucu bir pota altı rotasyonuna sahipler. Oktay Mahmuti etkenini de eklersek Efes çok sağlam bir savunma takımı olacaktır. Birkan,Gordon,Farmar,Doğuş ve Kerem gibi delicilerin yanında Savanovic-Vujacic şutör ikilisinin varlığı karşı takımın savunmasını gerçekten çok zorlayacak.

ANTALYA BŞB

Gelenler: Altar Tunçkol (Koç), Barış Güney (Mersin BŞB), Gökhan Karabıyık (Türk Telekom), Greg Mangano (Yale Üniversitesi), Jordan Theodore (Seton Hall), Ron Lewis (Hapoel Holon), Eren Beyaz (Erdemir), Reha Öz (Olin Edirne), Xavier Gibson (Florida State), Hakan Demirel (F.Bahçe Ülker)

Gidenler: Alican Güney, Rasim Başak, Bora Paçun, Caner Öner, Nedim Dal, Gökper Gen

Kadrosunu baştan aşağı yenileyen Antalya BŞB, genç bir kadro oluşturdu. Aldıkları yabancıların çoğu NCAA'den geldiği için tam bir kapalı kutu olan takım için daha sağlıklı yorumlarımı lig başladıktan sonra yapabilirim.

BANVİT

Gelenler: Sammy Meija (CSKA Moskova), Vladimir Stimac (Olin Edirne), Duşan Cantekin (Mega Vizura), Tufan Önen (Bandırma Kırmızı)

Gidenler: Lance Williams, Barış Ermiş(Fenerbahçe Ülker)

Ligimizin en etkili takımlarından Banvit,Lance Williams ve Barış Ermiş gibi iki etkili oyuncusunu kaybetmesine karşın Meija ve Stimac gibi önemli oyuncularla kadrosuna takviye yaptı. Eğer transfer yapılmazsa oyun kurucu pozisyonu Lucas-Şafak-Erolcan üçlüsünün rotasyonunda kalacak. Bu bir sıkıntı yaratmazsa Banvit yine ilk 4 sıradaki yerini korumakta zorluk çekmeyecektir.

BEŞİKTAŞ

Gelenler: Erman Kunter (Koç – Cholet), Tutku Açık (G.Saray M.P), Patrick Christopher (Cholet), Muratcan Güler (Türk Telekom), Cevher Özer (Galatasaray Medical Park), Gasper Vidmar (F.Bahçe Ülker), Damir Markota (KK Zagreb), Curtis Jerrells (CB Murcia)

Gidenler: Ergin Ataman (coach, Galatasaray MP), Marcelus Kemp (Siena), Adem Ören, David Hawkins (GS) ,Pops Mensah Bonsu (Maccabi)

Geçen sezonun en başarılı takımı 3 kupalı Beşiktaş, sezon başında sponsorluk kriziyle zora düşmesine rağmen durumu iyi toparladı diyebiliriz. Damir Markota gibi tecrübeli bir yıldızı kadrolarına kattılar. Jerrels'ın geçen seneki maçlarını hatırlıyoruz. Maç kazandırabileceği gibi maçı rakip takıma hediye de edebilir. Ama Tutku-Muratcan ikilisinin varlığı oyun kurucu rotasyonunda Beşiktaş'ı rahatlatacaktır. Vidmar savunmasının yanında faul problemini ve hücum zayıflıklarını aşarsa çok faydalı bir oyuncu olacaktır. Kadrosu ne olursa olsun Beşiktaş, Beşiktaş'tır. Akatlardaki taraftarının desteğiyle belki geçen sezondaki başarılarını tekrarlayamayabilirler ama bu sene de 3 kulvardaki mücadelelerini en üst düzeyde sürdürmeye devam edeceklerdir.

ERDEMİR

Gelenler: Hakan Demir (Koç – Pınar Karşıyaka), Sean Marshall (Dijon), Barış Özcan (Tofaş), Asım Pars (Mersin BŞB), Jure Balazic (KRKA Novo Mesto), Melih Mahmutoğlu (Antalya BŞB), Can Özcan (Tofaş), Emre Bayav (Pınar Karşıyaka)

Gidenler: Ahmet Çakı (coach, Tofaş), Altan Erol (Mersin BŞB), Melih Yıldız (Aliağa Petkim), Caner Ercan (Antep BŞB)

Takımı şutörlerle güçlendiren Erdemir için Ahmet Çakı'nın gidişiyle yeni bir oyun anlayışı ufukta gözüküyor. Asım-Emre ve Balazic transferi pota altı rotasyonu için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ek transferler yapılmazsa bu sezon Erdemir'in pota altından çok canı yanar.

FENERBAHÇE ÜLKER

Gelenler: Simone Pianigiani (Koç – Montepaschi Siena), Barış Ermiş (Banvit), Romain Sato (Panathinaikos), Mike Batiste (Panathinaikos), Bo McCalebb (Montepaschi Siena), David Andersen (Montepaschi Siena), İlkan Karaman (Galatasaray Medical Park)

Gidenler: Neven Spahija (coach), Morris Finley, Engin Atsür(Galatasaray MP),Gasper Vidmar (BJK),Marko Tomas (Cedevita)

Geçen seneki hüsranların ardından, baştan aşağı yapılanmaya giden Fenerbahçe'de 3 kulvarda da en üst başarılar hedefleniyor. Batiste, Andersen ve İlkan transferleri Kaya ve Oğuz ile birleşince pota altı sorununu ortan kaldırır gibi gözüküyor. Bo McCalebb ve Barış Ermiş'in arkasına bir oyun kurucu transferi yapılırsa takım daha da rahatlar. Yoksa yine Emir, o pozisyonda oynamak zorunda kalacak. Kalitesi yüksek oyunculara sahip olan Fenerbahçe yeni koçun da etkisiyle Efes ile beraber ligin en büyük iki favorisinden biri olmayı da hakediyor.

GALATASARAY MEDICAL PARK

Gelenler: Ergin Ataman (Koç – Beşiktaş), Engin Atsür (FB Ülker), Cenk Akyol (Anadolu Efes), Erwin Dudley (Beşiktaş), Jamont Gordon (CSKA Moskova), Milan Macvan (Maccabi Tel Aviv), Boniface N’Dong (Barcelona), Henry Domercant (Unics Kazan), David Hawkins (Beşiktaş)

Gidenler: Oktay Mahmuti (coach), Nihad Djedovic, Luksa Andric(Serbest), Jamon Gordon (Efes Pilsen),Preston Shumpert (Aliağa)

Transfer dönemine yavaş başlayan Galatasaray’ın, ardından yaptığı Macvan ve N'Dong transfleriyle ligin ilk 3 sırasındaki yerini garanti olarak görüyorum. Kupa 2'de mücadele edecek olan Galatasaray sezon içinde bir sıkıntı yaşamazsa bu kupayı bu sene ülkemize getirecektir.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Gelenler: Ogün Sevinç (Olin Edirne), Polat Kaya (Trabzonspor), Muhammed Mustafa Baygül (Darüşşafaka), Michael Glover (Iona College Gaels), Cameron Bennerman (Energa Czarni)

Gidenler: Melvin Sanders, Bryan Amaining, Özgür Adıgüzel, Sherron Collins, Courtney Eldridge

Gelenin gideni aratacağı bir takım olduğunu düşündüğüm Hacettepe, büyük bir sürpriz olmazsa ligden düşecek takımlardan biri olacaktır.

MERSİN BŞB

Gelenler: Hakan Köseoğlu (Aliağa Petkim), Altan Erol (Erdemir), Hakan Erol (Vestel), Michael Wright ( Türk Telekom), David Holston (Artland Dragons), J.P.Prince

Kadrosunu koruyarak takviyeler yapan Mersin BŞB, ligin tehlikeli takımlarından biri olacaktır. Geçen seneki kötü gidişatı da bu sezon silecektir.

OLİN EDİRNE

Gelenler:  İsmail Çevik (Konya Selçuk), David Jelinek (Joventut Badalona), Nemanja Protić (Nizhny Novgorod), Bekir Yarangüme (Türk Telekom), Artsiom Parakhouski (BC Budivelnyk), Pertev Öngüner (Aliağa Petkim), Levent Bilgin (Trabzonspor), Mehmet Yağmur (Beşiktaş), Sasa Cuic (Gorgan)

Gidenler: Serdar Yiğitsoy (Menajer), Chris Wright, Vladimir Stimac, Wesley Wilkinson, Filip Videnov

Kadrosunda büyük değişikliğe giden Olin Edirne'nin ligdeki geleceği sezon başlarıyla beraber şekillenecektir. Şimdilik kapalı kutulardan biri.

PINAR KARŞIYAKA

Gelenler: Ufuk Sarıca (Koç – Anadolu Efes), Evren Büker (G.Saray M.P), Ümit Sonkol (Aliağa Petkim), Will Thomas (Armia Tblisi), Jon Diebler (Panionios), Soner Şentürk (Erdemir), Bobby Dixon (Dijon), Caner Topaloğlu (G.Saray M.P.), Bora Hun Paçun (Antalya BŞB), Alade Aminu (Elan Chalon)

Gidenler: Nihat Mala (Menajer), Hakan Demir (Erdemir-coach), Jovo Stanojevic, Chaisson Allen, Birkan Batuk (Anadolu Efes)

Birkan ve Stanojevic'i kaybetmesine rağmen Aminu ve Dixon gibi oyuncuları kadrosuna katan Karşıyaka, özellikle türk oyuncularının katkısıyla play-off içinde yer alacaktır.

ROYAL HALI GAZİANTEP BŞB

Gelenler: Andre Collins (Caserta), Isaiah Swann (Ratiopharm), Caner Ercan (Erdemir), Mutlu Akpınar (Erdemir), Yunus Çankaya (Erdemir), Vernon Macklin (FT. Wayne MA), Görkem Sönmez (İstanbul TED)

Gidenler: Musa Kerkez (Menajer)

Lige yeni çıkan kadrodaki Türk oyuncuları koruyup üstüne yabancı transferlerini yapan Gaziantep BŞB, bu sezon 9-14 sıraları arasında ligi bitirecektir.

TED KOLEJLİLER

Gelenler: Ercüment Sunter (Koç), Nedim Yücel (Türk Telekom), Jovo Stanojevic (Pınar Karşıyaka), Murat Kaya (Hacettepe Üniversitesi), Vanja Plisnic (Sassari), Erdal Bibo (Mersin BŞB), Caner Erdeniz (Maliye Milli Piyango), Kirk Penney (Fuenlabrada), Ben Woodside (Armia), Gökhan Yazıcıoğlu (İnanlar İTÜ), Çağdaş Erdoğan (Vestel)

Gidenler: Murat Özyer (coach)

Ligin sürpriz ekiplerinden biri olmasını beklediğim (Kirk Penney yüzünden) TED Kolejliler, adaptasyon sorunu yaşamazsa kendilerini play-offta görebilirz.

TOFAŞ

Gelenler: Ahmet Çakı (Koç – Erdemir), Josh Heytvelt (KK Zagreb), Steven Burt Jr. (Dnipro), Chinemelu Elonu (Pau-Orthez)

Gidenler: Nihat İziç(coach)

Buckman dışında kaybı olmayan Tofaş'ın başta Heytvelt transferi olmak üzere diğer yabancı transfleri başarılı gözüküyor.Düşme korkusu yaşamadan bir sezon geçireceklerdir.

TÜRK TELEKOM

Gelenler: Koray Eş (Koç), Alper Saruhan (Pınar Karşıyaka), Polat Kocaoğlu (Olin Edirne), Dee Brown (Teramo Basket), Miha Zupan (Spartak Moskova)

Gidenler: Muratcan Güler(BJK), Nedim Yücel (Optimum TED), Bekir Yarangüme (Serbest)

Eski günlerini mumla arayan Türk Telekom, taraftarlarının beklediği transferleri yapamasa da en azından play-off özlemini gidermeye çalışacak.

 

 

Bütün takımların sakatlıklardan uzak, Avrupa’da ülkemize layık, başarılarla dolu bir sezon geçirmelerini dilerim …

LAKERSMAN

Geri